1936 yılında Gümüşhane-Kelkit’te, bölgenin köklü ailelerinden birinin oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kelkit’te, lise öğrenimini Erzincan’da tamamladı. Sonra İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi’nde okudu. Öğrencilik yıllarında Talebe Cemiyeti Başkanlığı yaptı. 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi’ne kaydolduktan sonra otomobil, ticari araç ve inşaat makineleri gibi ürünlerin ticaretine başladı. 1961 yılında ilk şahsi şirketini kurdu, 1970’e kadar şirket toptan ticaret alanında varlık gösterdi.
1974’te yeni şirketiyle, sanayi alanına adım atan Aydın Doğan, izleyen yıllarda İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu’na seçildi.
Ticaret, sanayi ve gayrimenkul alanlarında hayata geçirdiği başarılı işlerden sonra 1979 yılında Milliyet gazetesini devralarak, basın ve yayın dünyasına girdi. 1994 yılında Hürriyet gazetesini de satın alarak medyadaki varlığını pekiştirdi, bu alanda yükselen bir grafik çizdi. Bunlara Posta ve Fanatik gibi büyük başarı elde eden yeni gazeteleri ekledi. Televizyon yayıncılığında Kanal D ve CNN Türk gibi markaların yanı sıra Kanal D Romanya’yı faaliyete geçirdi. Doğan Kitap, Doğan Burda Dergi Grubu, DMC ile kitap, müzik yayıncılığı, dijital yayıncılık ve dağıtımda lider olan şirketler kurdu. Başarılarını yurtdışına da taşırken Türkiye’nin ilk uluslararası ortaklı medya markalarını yarattı.
1986-1996 yılları arasında Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanlığı’nı yürüttü. 2004 yılında Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers-WAN) toplantısında Yönetim Kurulu’na seçilen ilk Türk oldu.
Medya alanında büyürken diğer sektörlerdeki yatırımlarına da devam etti. Otomotiv, sigorta ve turizmdeki şirketlerini bankacılık ve finans kuruluşları izledi. MilPA ile kitlesel pazarlamaya yeni açılımlar getirirken perakende alanında Türkiye’nin en büyük markalarından birini yarattı: D&R. Faaliyetlerini, akaryakıt perakendeciliği, madencilik ve yenilenebilir enerji sektörlerinde genişletti.
1999 yılında T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası, 2007 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirildi. Kurucuları arasında bulunduğu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in inisiyatifiyle kurulan Almanya Uyum Vakfı’ndaki çalışmalarıyla Türk kökenli Alman vatandaşlarının Alman toplumuyla uyumu ve kaynaşması yönünde yaptığı katkılardan dolayı, 2009 yılında Federal Liyakat Nişanı aldı. 1999 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nden, 2000, 2001 ve 2005 yıllarında ise sırasıyla, Ege Üniversitesi, Bakû Devlet Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı aldı. Aydın Doğan’ın kurucusu olduğu şirketler, 60 yıl boyunca Doğan Holding çatısı altında, dürüstlük ve şeffaflık gibi vazgeçilmez ilkelere titizlikle bağlı kalırken iş dünyasında öncü ve yenilikçi roller üstlendi.
Getirdiği vizyon, medyadan pazarlamaya, üretimden bankacılığa kadar Türkiye’de pek çok köklü değişikliğe yön verdi. Doğup büyüdüğü Anadolu topraklarına istihdam sağlayacak yatırımlar gerçekleştirdi. Tüm faaliyetlerinde ulusal başarının yanı sıra küresel saygınlığı esas aldı. Yurtiçindeki ve yurtdışındaki gelişmeleri yakından takip ederken, uluslararası gruplarla geniş bir coğrafyada stratejik iş birlikleri kurdu. Yaptığı her işte müşterilerine verdiği sözü her şeyden üstün tutan’ bir kalite ve hizmet anlayışını esas aldı. Şirketlerinde dinamik ve değişime açık bir yönetim anlayışını benimsedi. Kurum kültürünün değişmez parçaları olarak kıymet bilmeyi, sorumlu ve şeffaf olmayı ve birlikte başarmayı ön planda tuttu. Holding’in uyguladığı kurumsal ve etik değerler, iş dünyasındaki diğer kurumlara da örnek oluşturdu.
1996 yılında Aydın Doğan Vakfı’nı kurarak, o güne kadar toplum için yapmakta olduğu hizmetleri bir çatı altında topladı; vakfın hizmetlerini eğitim, kültür, kamu sağlığı, bilimsel araştırma, spor ve ekonomi alanlarında yoğunlaştırdı. Türkiye’nin dört bir yanında, kendisinin ve aile fertlerinin ismini taşıyan birçok okul, yurt, spor salonu, park yaptırdı. Vakıf 25 yıldır dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nı düzenliyor, Genç İletişimciler Yarışması’yla da iletişim öğrencilerine destek veriyor. Ayrıca 1996 yılından beri her yıl verdiği Aydın Doğan Ödülü’yle edebiyattan müziğe, mimarlıktan sosyal bilimlere kadar çeşitli kültür ve sanat alanlarını destekliyor.
Aydın Doğan, 1977 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası vergi rekortmenleri arasında oldu. 1961 yılında üç kişiden oluşan şirketini bugün doğrudan iştirakleri, stratejik ortaklıkları ve ticari temsilciliklerindeki 20 bine yakın çalışanıyla Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri haline getirdi.
2018 yılında medya sektöründen büyük ölçüde çekilen Aydın Doğan, Onursal Başkanı olduğu Doğan Holding’in enerji, akaryakıt perakendeciliği, sanayi, otomotiv, finans, internet ve dijital yayıncılık, turizm ve eğlence ile gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerine yön veriyor; çalışmaya ve üretmeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarından olan Aydın Doğan, bugün şirketlerindeki ikinci kuşağı temsil eden dört kızıyla birlikte Türkiye’ye değer katmak için yeni yatırımlar peşinde.
Büyükcami Mahallesi Çiflik Cd. No:76/1 29600
Kelkit/Gümüşhane
Ziyaretçi Aydınlatma Metni
• Çerez Politikası
• KVKK İlgili Kişi Başvuru Formu
© 2023 Kelkit Doğan Besi İşletmeleri A.Ş. Tüm hakları saklıdır.